Copyright © 2024 Tüm hakları MERSİN HABERLER - mersinhaberler.com'da saklıdır.

Mersin Haberler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. DİSK-AR Raporuna Göre Asgari Ücret ve Vergi Meselesi

DİSK-AR Raporuna Göre Asgari Ücret ve Vergi Meselesi

haberci haberci - - 3 dk okuma süresi
85 0

Asgari Ücret ve Vergi Konusu Ele Alındı

DİSK-AR tarafından hazırlanan Asgari Ücret ve Vergi Raporu, asgari ücret ve vergi konularını ele aldı. Raporda, 2021 yılı son çeyreğinde başlayan döviz krizi ve artan fiyatlar nedeniyle emeğiyle geçinenlerin alım güçlerinde ciddi kayıplar yaşandığı vurgulandı. Hükümetin enflasyonun düşeceği yönündeki iddialarına karşın, raporda bu durumun uzun süre devam edeceği belirtildi.

Asgari Ücrete Yapılacak Zam ve Ekonomi Politikası

Raporda, hükümetin 2024 yılında ikinci kez asgari ücrete zam yapmaya karşı çıktığı ve ekonomi politikasının çalışanları enflasyona ezdirdiği ifade edildi. Asgari ücret zamlarının yetersiz kaldığı ve işçilerin pahalılık altında ezildiği belirtildi. Raporda, asgari ücret zammının enflasyonu artırmayacağı, aksine enflasyonun yüksek olduğu dönemlerde alım gücünü korumak için asgari ücrete zam yapılması gerektiği vurgulandı.

Türkiye’nin Avrupa’daki Durumu

Raporda, Türkiye’nin Avrupa ülkeleri arasında en düşük asgari ücrete sahip olduğu belirtilirken, Eurostat verilerine göre Türkiye’deki asgari ücretin son 10 yılda yıllık ortalama yüzde 5,4 oranında arttığı ifade edildi. Türkiye’nin asgari ücret konusunda Makedonya, Arnavutluk, Bulgaristan, Karadağ ve Sırbistan gibi ülkelerin gerisinde kaldığı belirtildi.

Asgari Ücret Neden Artmalı?

Raporda asgari ücretin artırılması gerektiğini gösteren nedenler sıralandı. Bu nedenler arasında, asgari ücretin açlık sınırının altında kalması, altın fiyatları karşısında erimesi, kişi başına GSYH’ye oranının düşmesi, işçilerin büyük bir kısmının asgari ücretle geçinmesi gibi konular yer aldı. Ayrıca, toplu pazarlık kapsamının genişletilmesi ve vergi yükünün azaltılması gibi öneriler de raporda yer aldı.

Vergi Yükü Artıyor

Raporda, işçilerin geçimlerini zorlaştıran bir diğer etkenin artan vergi ve kesintiler olduğu ifade edildi. Gelir vergisi oranlarının yüksekliği, vergi tarife dilimlerindeki adaletsizlikler ve asgari ücret vergi istisnasının çalışanlar aleyhine uygulanması sebebiyle işçilerin vergi yükünün arttığı belirtildi. Raporda, vergi sistemindeki adaletsizlikler ve dolaylı vergilerin işçileri olumsuz etkilediği vurgulandı.

İlgili Yazılar