ABD Ekonomisi ve Fed Gelişmeleri
ABD’de Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) yılın birinci çeyreğinde beklentiler doğrultusunda artış gösterdi. Ancak, büyüme oranı 2022’nin ikinci çeyreğinden bu yana en düşük seviyeye geriledi. Bu durum, yatırımcıların faiz indirimi beklentilerini güçlendirdi.
ABD’de kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksindeki artışlar ve işsizlik maaşı başvurularındaki değişimler yakından takip ediliyor. ABD’de mal ticareti açığı artış gösterirken, bekleyen konut satışları endeksi beklenmedik şekilde azaldı.
Fed yetkililerinin açıklamaları da ilgiyle takip ediliyor. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, faiz indirimine gidilmesi gerekebileceğini belirtirken, Fed Yönetim Kurulu Üyesi Michelle Bowman enflasyon baskısının devam ettiğini vurguladı.
ABD ve Dünya Piyasalarındaki Değişimler
ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı Donald Trump arasındaki tartışmaların piyasalara etkisi izleniyor. Altın ve petrol fiyatlarındaki hareketlilik dikkat çekerken, borsalarda karışık bir seyir izlendi.
Avrupa borsalarında Almanya hariç negatif bir seyir görülürken, İngiltere’de büyüme verileri bekleniyor. Avrupa Merkez Bankası (ECB) üyelerinin söylemleri ve para politikasındaki gevşeme hızı yakından takip ediliyor.
Asya’da ise Japon yeninin dolar karşısındaki değer kaybı ve ekonomik verilerin etkisiyle pozitif bir seyir görüldü. Japonya’da da ekonomik göstergelerin BoJ’un faiz politikasını etkilemesi bekleniyor.
Yurt İçi Piyasalardaki Gelişmeler
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün alıcılı bir seyir izledi. Türkiye’nin FATF Genel Kurulu’ndaki durumu ve kripto varlıklara ilişkin düzenlemeler gündemde. Dolar/TL kuru sabit seyrini korurken, TCMB’nin politika kararları ve rezervlerdeki artış dikkat çekiyor.
Yurt içi piyasalarda bugün dış ticaret dengesi ve Hizmet Üretici Fiyat Endeksi verileri yakından takip edilecek. BIST 100 endeksinde teknik açıdan 10.750 ve 10.900 seviyeleri direnç, 10.600 ve 10.500 seviyeleri destek konumunda bulunuyor.