KEİ’nin Kuruluşu ve Üye Ülkeler
Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ), Türkiye’nin öncülüğünde 25 Haziran 1992’de İstanbul Zirvesi’nde kuruldu. Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Ermenistan, Gürcistan, Moldova, Kuzey Makedonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Türkiye, Ukrayna ve Yunanistan, KEİ’nin 13 üye ülkesi arasında yer alıyor.
Örgütün Misyonu ve Hedefleri
KEİ, Karadeniz Bölgesi’nde barış, istikrar ve refahı sağlamayı, dostane ve iyi komşuluk ilişkilerini teşvik etmeyi hedefleyerek hareket ediyor. Bölgede ekonomik işbirliğini temel yöntem olarak benimseyen örgüt, potansiyelleri ve ekonomik özellikleri kullanarak Karadeniz’in refah bölgesi olmasını amaçlıyor.
Örgütün Faaliyetleri ve Yapısı
KEİ’de tek karar organı olan Dışişleri Bakanları Konseyi’ne sahip olup, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Parlamenter Asamblesi (KEİPA), Karadeniz Ticaret ve Kalkınma Bankası, Uluslararası Karadeniz Etütleri Merkezi ve KEİ İş Konseyi gibi kuruluşlar bulunuyor. Çeşitli alanlarda faaliyet gösteren çalışma grupları ve organlar aracılığıyla örgüt, ekonomi, ulaştırma, enerji, haberleşme, bilim ve teknoloji gibi konularda çalışmalar yürütüyor.
KEİ’nin Geleceği ve Rolü
Örgütün gelecekteki rolüne ilişkin yapılan değerlendirmelerde, KEİ’nin “anlamlı bir girişim” olduğu vurgulanmış ve “kazan-kazan” ilişkisini ön planda tuttuğu belirtilmiştir. KEİ’nin ilerleyen süreçte politik konularda işbirliği mekanizmalarını geliştirebilecek bir kurumsal kimliğe sahip olduğu ifade edilmiştir. Türkiye’nin ticari anlamda KEİ’yi daha aktif kullanmayı isteyebileceği ve özellikle Rusya-Ukrayna Savaşı sonrası KEİ’nin ekonomik güven arttırıcı mekanizmalara odaklanabileceği belirtilmiştir.