UNEP Raporuna Göre Gazze’deki Çevresel Zararlar
Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP), Gazze’ye yönelik saldırıların çevreye etkilerini incelediği bir rapor yayımladı. Rapor, güvenlik durumu ve erişim engelleri nedeniyle saha çalışması yapılamadığı için uzaktan ve BM sahadaki faaliyetlerinden elde edilen bilgilerle hazırlandı.
Çevreye Daha Önce Görülmemiş Zararlar
Raporda, Gazze’deki savaşın çevreye daha önce görülmemiş boyutta zararlar verdiği vurgulandı. Gazze toplumunun toprak, su ve hava kirliliği risklerine maruz bırakıldığı ve doğal ekosisteme geri dönülmez zararlar verildiği belirtildi.
Enkaz ve Çevre Yıkımı
Raporda, Gazze’deki saldırıların 39 milyon ton enkaza yol açtığı bilgisi paylaşıldı. Bu durum, Gazze’nin her bir metrekaresinde 107 kilogram enkazın bulunduğu ve 2017’deki Musul çatışmasının 5 katı daha fazla enkazın Gazze’de biriktiği ifade edildi. Ayrıca, enkaz altında gömülü cesetlerin olduğu ve bu durumun hassasiyet gerektirdiği vurgulandı.
Çevre Sorunları ve Acil Çözüm Çağrısı
Raporda, Gazze’deki su, sıhhi tesisat ve hijyen sistemlerinin çöktüğü, lağım sularının çevreye karıştığı ve katı atık yönetim sisteminin yıkıma uğradığı belirtildi. Ayrıca, cephane ve patlayıcı kimyasalların toprak ve su kaynaklarını kirlettiği, güneş panellerinin zarar görmesi sonucu ağır metal sızıntısı riskinin bulunduğuna dikkat çekildi. Raporda, Gazze’deki çevre sorunlarına acil çözüm bulunması gerektiği vurgulandı.
Refah Sınır Kapısı’nın Kapalı Tutulması
Refah Sınır Kapısı’nın 7 Mayıs’tan bu yana kapalı tutulmasının, Gazze’ye insani yardım girişlerini önemli derecede etkilediği ve bölgeyi gıda sıkıntısıyla karşı karşıya bıraktığı belirtildi.
İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları ve çevreye verdiği zararlar, acil müdahale gerektiren bir çevre krizine işaret ediyor.