Fitch Ratings’in Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Raporu
Fitch Ratings’in bu yılın ilk çeyreğine ilişkin Türkiye Borçlanma Aracı Sermaye Piyasaları Gösterge Tablosu raporunda, Türkiye’nin borçlanma aracı sermaye piyasalarının gelecek dönemdeki yönelimleri ele alındı.
Yatırımcı Duyarlılığı ve Borçlanma Piyasaları
Rapora göre, Türkiye’nin borçlanma aracı sermaye piyasası ihraçları, ülke finansmanı, fon çeşitlendirme hedefleri ve İslami finansın geliştirilmesi gibi amaçlarla şekillenmeye devam edecek. Yüksek maliyetler göz önüne alındığında, çoğunlukla fırsatçı bir yaklaşımın benimseneceği belirtiliyor.
Yabancı Yatırımcıların Geri Dönüşü
Raporda, Türkiye’nin daha geleneksel makroekonomik politikalara yönelmesiyle birlikte yabancı para cinsinden borç ihraçlarında canlanma yaşandığı vurgulanıyor. Bu durum, yatırımcı duyarlılığının artması ve refinansman risklerinin azalması açısından olumlu bir işaret olarak kabul ediliyor.
Finansman Planları ve Tahvil İhraçları
Türkiye’nin güçlü gelir tabanı, yönetilebilir borç amortismanları ve iyileşen finansman koşullarıyla genel devlet borcunun düşük olduğu ifade edilen raporda, Türkiye’nin dış piyasalarda tahvil ihraç etme planları da değerlendiriliyor. 2023’te 10 milyar dolarlık tahvil ihraç edilen Türkiye’nin, benzer bir tutarı bu yıl için de öngördüğü belirtiliyor.
Bankalar ve Şirketlerin Borçlanma Piyasalarına Dönüşü
Raporda, derecelendirilen bankaların ve şirketlerin yabancı para cinsinden borç ihraçlarına geri dönüş yaptığına dikkat çekiliyor. Bu durum, erişimin iyileştiğini ve daha kabul edilebilir fiyatlara borçlanmanın mümkün hale geldiğini gösteriyor.