Devlet Destekli MESEM Programı ile Çocuk İşçiliği Artıyor
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında 2013-2024 yılları Çocuk İşçiler İş Cinayetleri Raporu’nu açıkladı. Rapora göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Raporda, Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) aracılığıyla devlet eliyle çocukların işçileştirildiği belirtildi. MESEM’in çocuk işçi sayısını arttıran bir proje olduğuna vurgu yapıldı.
MESEM, Patronlara Yüklü Miktarlarda Ödeme Yapıyor
2024’te maaşsız çalıştırılan öğrenci-işçiler için patronlara 1 milyar 698 milyon TL ödendiğini kaydedilen raporda, son üç yılda MESEM programlarına aktarılan kamu kaynağının 15 milyar liraya yaklaştığına dikkat çekildi. Patronlar, yeni finansman arayışına girdi ve “ustalık telafi programı” kapsamında aylık ödemelerin yaklaşık 4,2 milyar TL’yi bulduğu belirtildi.
Ölümlerin Yüzde 55’i Tarım Sektöründe Gerçekleşti
Rapora göre, son 11 yılda en az 695 çocuk işçi hayatını kaybetti. Tarım ve orman iş kolunda 383 çocuk işçinin öldüğü belirtildi. Raporda, çocuk işçi ölümlerinin yüzde 78’inin ücretli çalışanlardan oluştuğu ve özellikle tarım sektöründe yüksek oranda ölümlerin yaşandığı vurgulandı.
Trafik ve Servis Kazaları En Büyük Neden
Raporda, son 11 yılda çocuk işçi cinayetlerinin en büyük nedeninin trafik ve servis kazaları olduğu belirtildi. Çünkü mevsimlik tarım işçisi olan çocuklar sık sık tıka basa dolu araçlarda seyahat ederken kazalara karışıyor.
4-8 Yaş Aralığında Çalışmaya Başlayan Çocuklar
Çocuk işçi ölümlerinin en fazla 12-17 yaş aralığında olduğu vurgulanan raporda, Türkiye’de çocuk işçiliğin 4 ila 8 yaş arasında başladığı belirtildi. Özellikle tarım, inşaat, sanayi ve hizmet sektörlerinde çalışan çocuk işçilerin sayısında artış yaşandığı ifade edildi.
99 Kız ve 596 Erkek Çocuk İşçi Öldü
Son 11 yılda hayatını kaybeden çocuk işçilerin cinsiyete göre dağılımında, 99 kız ve 596 erkek çocuk işçinin öldüğü belirtildi. Ölen kız çocuklarının büyük çoğunluğunun tarım, tekstil ve genel işler iş kolunda olduğuna dikkat çekildi. Ayrıca, göçmen çocuk işçilerin ölümlerinin tarım, sanayi, inşaat ve genel işler gibi sektörlerde yoğunlaştığı ifade edildi.