Copyright © 2024 Tüm hakları MERSİN HABERLER - mersinhaberler.com'da saklıdır.

Mersin Haberler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. TİM Başkanı Gültepe’den İhracat Değerlendirmesi ve Dolar Beklentisi

TİM Başkanı Gültepe’den İhracat Değerlendirmesi ve Dolar Beklentisi

haberci haberci - - 3 dk okuma süresi
82 0

Gültepe’nin Dolar/TL Beklentisi ve İhracat Değerlendirmesi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ilk 6 aylık ihracat değerlendirme toplantısında yaptığı açıklamada, ihracatçının dolar/TL beklentisini ortaya koydu. Gültepe, “Dolar/TL şu an 37 TL olmalı” dedi. Gültepe’nin açıklamalarında öne çıkan noktalar şunlar:

  • Türkiye ihracatta rekabetçiliğini kaybetti: Özellikle emek yoğun sektörlerde büyük hasar var. Son bir yılda üretim maliyetlerinde yüzde 100’ün üzerinde artış yaşanırken, dolar kuru sadece yüzde 25 arttı. Bu durum birçok sektörde fiyatların tutturulmasını zorlaştırıyor.
  • En az 37 TL olmalı: Gültepe, dolar/TL kurunun en az 37 olması gerektiğini belirtti.
  • Yüksek maliyet ve düşük kur kıskacında: Talebin daraldığı süreçte Türkiye’nin ihracatı, yüksek maliyet ve düşük kur arasında sıkışmış durumda. 2024 için öngörülen 267 milyar dolarlık hedefe ulaşmanın zor göründüğü ifade edildi.

Enflasyon Açıklamaları ve Öneriler

  • Rekabetçiliği ön plana alacak para politikaları: Gültepe, enflasyonun aşağı yönlü seyretmesiyle birlikte rekabetçiliğin artırılmasını hedefleyen para politikalarının oluşturulmasını umduğunu belirtti.
  • Engellerin kaldırılması önemli: İhracatçının karşılaştığı engellerin acilen kaldırılması gerektiğini vurgulayan Gültepe, ekonomiyi soğutmaya neden olmadan enflasyonla etkili bir şekilde mücadele edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
  • Kur ve enflasyon ilişkisi: Gültepe, kurun enflasyonla paralel hareket etmesi gerektiğini ve aralarındaki farkın 5 puanı aşmaması gerektiğini ifade etti.
  • Vergi yükünün hafifletilmesi: Yurt içinde üretimi olmayan ya da talebi karşılayamayan ham madde ve ara malların ithalinde vergi yükünün azaltılması gerektiğini önerdi.
  • Finansman maliyetleri: Finansmana erişimin miktarsal olarak normalleştiğini ancak maliyetlerin hala çok yüksek olduğunu belirtti.
  • Kâr marjlarında düşüş: Bazı sektörlerde kâr marjlarının düştüğü, zararına satış yapıldığı için işletme sermayesinin azaldığına dikkat çekerek konkordato ilan eden firmaların sayısında ciddi bir artış yaşandığını dile getirdi.

İlgili Yazılar