Copyright © 2024 Tüm hakları MERSİN HABERLER - mersinhaberler.com'da saklıdır.

Mersin Haberler

  1. Anasayfa
  2. »
  3. Ekonomi
  4. »
  5. Türkiye’de Hızlı E-Ticaretin Yükselişi

Türkiye’de Hızlı E-Ticaretin Yükselişi

haberci haberci - - 2 dk okuma süresi
106 0

Hızlı Ticaret Kavramı ve Gelişimi

Ticaret Bakanlığı‘nın “Türkiye’de e-Ticaretin Görünümü Raporu”na göre, son yıllarda hızlı ticaret kavramı büyük bir ivme kazandı. Bu kavram, 1 saat veya daha kısa sürede teslim edilen siparişleri içeriyor. Türkiye’de 2015 yılından itibaren yaygınlaşmaya başlayan hızlı ticaret, genellikle motosiklet veya bisiklet kullanan kuryeler aracılığıyla gerçekleştiriliyor.

Hızlı Ticaretin Büyüklüğü

2015 yılında 63,3 milyar lira olan hızlı ticaret hacmi, 2021’de %99,2’lik bir artışla 126,1 milyar liraya yükseldi. Bu ticaretin büyük bir kısmını gıda ve süpermarket, yemek siparişi, çiçekçilik gibi sektörler oluşturuyor. Ayrıca giyim ve aksesuar, elektronik, anne ve bebek, medikal, kişisel bakım ve kozmetik sektörleri de hızlı ticarette önemli bir yer tutuyor.

Sektörel Dağılım

Hızlı ticaret hacminin sektörel dağılımına bakıldığında, geçen yıl en büyük payı %58 ile yemek siparişleri aldı. Gıda ve süpermarket sektörü %26, platform aracılığıyla yapılan market alışverişleri ise %12,5’lik bir paya sahiptir. Çiçekçilik ise hızlı ticaret içinde %2,6’lık bir paya sahip.

İller Bazında Hızlı Ticaret

İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Antalya, hızlı ticaretin en yoğun olduğu iller arasında yer alıyor. Siparişlerin yarısından fazlası yemek için veriliyor. En çok sipariş akşam saatlerinde gerçekleşiyor. Market alışverişlerinde en çok satılan ürünler ise çay, kahve, şekerleme, çikolata, bebek bezleri ve kuruyemiş olarak öne çıkıyor.

İlgili Yazılar