Keban Barajı ve HES’in Tarihçesi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın açıklamasına göre, 1965 yılında inşasına başlanan Keban Barajı ve Hidroelektrik Santrali, Türkiye’nin enerji ihtiyacını karşılamak amacıyla yapılıyor. Yaklaşık 10 yıllık bir sürede tamamlanan tesis, Türkiye’nin en büyük HES’lerinden biri olarak öne çıkıyor.
Keban Barajı ve HES’in Özellikleri
Açıklamaya göre, Keban Barajı ve HES’inin 1330 megavat kurulu gücü ve yıllık ortalama 6,6 milyar kilovatsaatlik enerji üretim kapasitesi bulunuyor. HES, Türkiye’nin mevcut ve gelecekteki sanayi tesislerine enerji sağlayarak ülkenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor. Tesisin 8’inci ünitesi 1982 yılında devreye alınarak tam kapasite üretime geçmiş ve o yıl Türkiye’nin toplam elektrik enerjisinin %31’ini karşılamış.
Keban Barajı’nın Katkıları
Açıklamada belirtildiğine göre, Keban Barajı ve HES, işletme süresince 283 milyar kilovatsaatlik elektrik enerjisi üreterek Türkiye ekonomisine yaklaşık 744 milyar liralık bir katkı sağlamış. Tesis, Türkiye’nin en büyük üçüncü hidroelektrik santrali konumunda bulunuyor.
Yüzer GES Projelerine Ev Sahipliği
Keban Barajı’nın Türkiye’nin ilk yüzer güneş enerjisi santraline (GES) ev sahipliği yaptığı da açıklamada vurgulanmış. Kuzova Yüzer GES AR-GE Projesi kapsamında kurulan yaklaşık 1 megavatlık yüzer GES’in yanı sıra, baraj gölünde 5 milyon 418 bin kilovatsaatlik elektrik üretecek yeni bir yüzer GES projesi de 2024 Yılı Yatırım Programı’nda yer alıyor.
Keban Barajı ve HES, Türkiye’nin enerji sektöründeki önemli yapı taşlarından biri olarak ülke ekonomisine ve enerji ihtiyacına uzun yıllar boyunca katkı sunmaya devam edecek.